Vil du gerne lære dine naboer bedre at kende? Hvad end naboen er en daginstitution, en skole, et ejendomskontor, et villakvarter, en boligblok, en gammel dame, en træt teenager eller en sprælsk syvårig, så virker det med en byhave.

I Hedemarken i Albertslund blev en byhave starten på et stærkt fællesskab i bydelen. Et samarbejde i kvarteret havde før været forsøgt. Men med Byhaven 2620 har aktørerne i området fundet noget at være sammen om, som er relevant for alle: Vuggestuebørn, klubdrenge, børnefamilier, pensionister, rig, fattig og forskellige kulturer.

Byhaven 2620 startede i 2014, som et boligsocialt samarbejde mellem boligafdelingen AKB Hedemarken og det lokale Bibliotek- og Medborgercenter Hedemarken. Men siden er Herstedlund Skole, daginstitutionen Lindegården, Ungehuset Hedemarken og flere aktive beboere kommet med i samarbejdet, som kaldes ‘Byhavens Hænder’.

Boligområdet har fået et nyt offentligt rum, hvor beboerne mødes og hygger sig. Og biblioteket har fået en udendørs læsesal, hvor personalet går ud og kommer i dialog med nye såvel som gamle brugere. Beboere, der ikke tidligere kom til biblioteket, kommer nu mere ud, går ture og kigger på plantekasserne.

Hør Gülizar fortælle, hvad Byhaven 2620 betyder for Hedemarken, og mærk stemningen fra indvielsen i 2014:

Aktiviteter i byhaven

Byhaven fungerer som demonstrationshave, hvor man kan hente inspiration til, hvordan man let og billigt kan bruge genbrugsmaterialer til at skabe hygge og fællesskab også i de mindre haver, der findes foran hver opgang i Hedemarken. De opgangshaver, som har fået en hånd til at komme i gang, har haft stort udbytte af det nære fællesskab i opgangen. Her er der potentiale for mere end den boligsociale indsats har kunnet gøre ud af det. Lokale opgangsfællesskaber har stor effekt.

Byhaven udgør desuden en god ramme til at invitere resten af byen ind i boligområdet, så andre borgere kan se Hedemarkens kvaliteter og møde områdets beboere. En tilbagevendende tradition er ‘Vi deler frugten’, hvor omkringliggende villaejere donerer overskudsfrugt fra deres haver til andre borgere, som kommer og plukker og derefter mødes i Byhaven for at lave æblemost, æbletærte og andre lækkerier.

I samarbejde med Herstedlund Skoles 3. klasser har der været undervisningsforløb i byhaven (Citater og Salater), hvor børnene har haft mulighed for at lære om biologi, madlavning, klima og litteratur på en anderledes måde end i skolens sædvanlige rammer.

Der har desuden været arrangeret en række workshops i samarbejde med haveentusiast Signe Voltelen.

En afledt aktivitet er etableringen af en hønsegård, som passes af et hønselaug og er til stor fornøjelse for forbipasserende.

De 3 vigtigste gevinster ved Byhaven 2620:

  1. Et nyt hyggeligt mødested i det offentlige rum.
  2. Boligområdet er blevet mere end en lejlighed at bo i; man har fået en ny mulighed for at have noget mere sammen med andre fra kvarteret.
  3. Et fælles tredje, der har styrket samarbejdet i bydelen.  


Top 9 over populære afgrøder i Hedemarken:

  1. Mynte
  2. Persille
  3. Rødbeder
  4. Squash
  5. Koriander
  6. Grønne bønner
  7. Glaskål
  8. Salat
  9. Radiser


Gode råd, hvis I vil lave byhave i dit kvarter:

  • Afsæt god tid. Ikke alle har prøvet at dyrke en have før, så der kan være brug for at instruere i planteteknik, afgrødevalg og andre grundlæggende færdigheder.
  • Afsæt nogle penge på afdelingens budget. God jord, økologisk gødning m.v. koster mere, end man tror.
  • Hvis I har mulighed for det, så sæt plantekasser direkte på jorden. I Hedemarken står de på fliser og har ikke kontakt til jorden, hvilket betyder, at der kommer færre skadedyr, men også at næringsstoffer vaskes ud af jorden, når det regner. 
  • Vælg en god kvalitet jord med en struktur, der kan holde på vandet.
  • Alle mands eje er ingenmands eje. Så lad dedikerede beboere eller institutioner få eget højbed, hvor de kan dyrke til sig selv. Der kan evt. reserveres et antal bede til fælles brug, men sørg for, at nogen husker at passe det.
  • Kommuniker meget tydeligt om, hvad byhaven er og for hvem. Sæt navn på, hvem der har brugsret til hvert højbed, hvis ikke afgrøderne er til fri høstning. (Har nogen svært ved at forstå det, virker det rigtigt godt med et billede af et grædende barn!) Hæng en liste op med alle dem, der er aktive i byhaven. Plakater med billeder af beboere, der fortæller om deres forhold til byhaven, har også skabt stor interesse i Hedemarken. Folk læser som aldrig før.
  • Vis omgivelserne tillid, og bliv ved med det, selv hvis der skulle forsvinde en radise i ny og næ.
  • Acceptér, at konflikter er uundgåelige, hvor mange mennesker er samlet. Brug dem konstruktivt til at skabe dialog.
  • Drop ambitioner om faste mødetider. Folk skal have lov at passe deres have, når det passer dem, med mindre der er tale om arbejdsweekender eller fællesmiddage.
  •  Vi er ikke selv nået så langt, men et plexiglas-drivhus til at dyrke chili og rød peber ville helt sikkert blive en succes.

Hedemarkens bedste idéer til workshops i byhaven 

  • Plantning og forspiring – kom godt i gang! (Maj måned)
  • Store Plantedag 
  • Fra byhave til bord – Hvad kan man lave af lette små retter af sin byhavehøst?
  • Bønnestativer i højbede og krukker
  • Naboplanter – De 3 søstre
  • Spiselige blomster
  • Frøcirkus – lær’ at lave frøkager!
  • Sunprint – Prøv teknikken og dekorér et fuglehus
  • Regrow-suppen
  • Litterær byhave Café – café latte og litteratur
  • Kokedama, den lille hængende have
  • Høst (Vi har f.eks. gjort det med skoleklasser – Børnene høster og snitter grønsager. En gæstekok laver mad over en kæmpe wok i Byhaven. Bibliotekets personale fortæller en mundtlig fortælling).
  • Græskar (vi har gjort det med skoleklasser – Børnene høster græskar, lærer om CO2 kredsløb, laver græskarsuppe og rister græskarkerner, som børnene får med hjem i kræmmerhuse. Bibliotekets personale fortæller en mundtlig fortælling.)

 Læs også blogindlæg på Gehl Institute, der bl.a. konkluderer, at bymennesker i dag higer efter den nærhed, som fællesskabet om en byhave kan give, og at en byhave kan skabe ændringer i folks adfærd i hverdagen.

#byhave

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *