Da Corona kom til Hedemarken

I februar/marts 2020 kom Covid-19 til Danmark. Store dele af Danmark blev lukket ned, og mange af beboernes dagligdag blev ændret radikalt. Det var i denne periode endnu sværere at søge og få et ufaglært arbejde, og det var ikke længere anbefalet at være indendørs med beboerne. Derfor besluttede Hedemarkens boligsociale medarbejdere sammen med afdelingsbestyrelsen og ABC at ændre det eksisterende boligsociale projekt ”Netværket” (et projekt, der støttede jobparate i jobsøgning) til ”Hedemarken i Bevægelser”, et pop-up projekt på ni uger. Målgruppen var stadig hovedsageligt jobparate beboere, men hvis der var plads på holdene, forsøgte vi også at rekruttere aktivitetsparate, førtidspensionister og pensionister fra de fire boligområder, der deltager i ABC.

Hvorfor lige ændre fra jobsøgning til motion?

I Hedemarken gav beboerne udtryk for, at de største udfordringer for dem, var isolation/ensomhed og mangel på motion. Alle sportsaktiviteter var aflyst, og den daglige motion, som de normalt fik af at cykle til og fra frisør, læge, bibliotek m.v. var ophørt. Vores målgruppe af jobparate ledige blev ligeledes endnu større, da mange beboere mistede deres job under nedlukningen. Du kan også læse om, hvad corona-nedlukningen betyder for livskvaliteten her.

Heldigvis var udendørstræning, med max. 10 deltagere stadig tilladt. Projektet ”Hedemarken i Bevægelse” fokuserede på aktiviteter, der kunne bidrage med motivation, socialt samvær og generelt øge deltagernes livskvalitet og sundhed – og dermed deres indsats og chancer for at få et job.

Ved at lave forskellige hold, tilrettelagt sådan, at retningslinjerne blev overholdt, kunne beboerne bl.a.:

  • Holde fast i deres døgnrytme (da mange hold foregik om morgenen)
  • Få fysisk træning til gavn for deres helbredstilstand
  • ”Mobility og afspænding” til gavn for deres mentale tilstand
  • Få støtte og vejledning til personlig udvikling i ”Hedemarkens Bootcamp”
  • Nyde det socialw samvær med de andre deltagere på holden

Det hele var ganske gratis og i trygge rammer tæt på deres hjem.

12 gode råd, når du skal lave udendørs motion i et boligområde

  1. Brug videofilm til rekruttering. Der var utrolig mange, der så vores videofilm om de forskellige hold. Det giver tryghed at se underviseren, og filmene kommer ud til mange både i og uden for boligafdelingerne.
  2. Inviter beboere fra flere forskellige afdelinger, fyldte hold er mere motiverende, der bliver nye venskaber på tværs af afdelingerne, og boligområdet bliver vist frem for andre på en god måde.
  3. Aflys holdene i tilfælde af dårligt vejr. Det er meget svært at holde afstand indendørs!
  4. Aflys ellers aldrig! Enkelte gange kom der kun en eller to deltagere til holdet. Vi gennemførte uanset hvad. Hvis der er aflysninger, begynder deltagerne at blive i tvivl, om det bliver gennemført næste gang.
  5. Inviter afdelingsbestyrelsen med til træning, de får ikke bare mulighed for at se, hvor godt det er for andre, men de mærker det også på egen krop. Desuden er rigtig gode ambassadører og kan hjælpe med rekruttering, da de ofte har et stort netværk i boligområdet.
  6. Afsæt ekstra tid til at sætte den/de eksterne undervisere ind i boligområdet. Der skal udleveres nøgler, koder til alarmer, anvisning af lokaler, omklædning, plads til frokost og indføring i målgruppen. Det tog meget længer tid, end vi havde beregnet.
  7. Find ressourcer blandt den eksisterende personalegruppe – eller måske frivillige. Det sparer på økonomien, de er allerede kendt af beboerne, og så er det sjovt for medarbejderne at bruge nogle andre personlige ressourcer, end de plejer.
  8. Tænk dig om, når du vælger navn til dine hold. Vi kom for eksempel til at kalde et af vores hold for Crossfit, og det er altså ikke lovligt, da det er et beskyttet navn!
  9. Tilbyd en udflugt på tværs af holdene. Vi planlagde en 20 kilometers vandretur til Ishøj havn, hvor vi var på Arken og spiste sandwich på en restaurant ved vandet. Det var en virkelig dejlig dag, der gav alle mulighed for at tale sammen med afstand.
  10. Opret FB-grupper for de forskellige hold. På den måde lærer deltagerne bedre hinanden at kende og kan let følge med i, hvad der sker på de forskellige hold.
  11. Få deltagerne til at bevare Survey Monkey på det sidste hold. Vi har haft svært ved at få beboerne til at besvare undersøgelsen senere.
  12. Husk altid at registrere, hvor mange der deltager på de forskellige hold. Vi skrev ned efter hvert hold, og det var fedt at kunne tælle sammen og opdage, at vi havde haft 351 fremmøder på de forskellige hold.

Undervisere 

Min kollega Lam, som er boligsocial koordinator, har trænet hver dag stort set hele sit liv. Han er meget kompetent og omhyggelig med sin træning, og han valgte at undervise i styrketræning. De unge kender ham, har tillid til ham, og kan jo se på ham, at træningen virker! 

Min kollega Pia, som er sekretær i ABC, er uddannet Pilates instruktør, Zumbainstruktør og kontoryoga-instruktør. Hun har før haft hold i boligområderne og er allerede kendt af mange. Derfor var det en stor fordel, at Pia stod for Pilatestræningen.

Min kollega Laura, som er boligsocial kommunikationsmedarbejder, bruger blandt andet sin fritid på Crossfit. Hun valgte derfor at undervise i et sådant hold om eftermiddagen og gik om morgenen 3 km. turene.

Vi valgte også at ansætte Sundhedsgudinden Evy Samson. Vi valgte præcis hende, fordi hun er super skarp til at undervise, har mange års erfaring, og er oprindeligt fra Albertslund, så der er mange der kender eller har hørt om hende igennem årene.

Jeg er oprindeligt uddannet psykiatrisk fysioterapeut, så jeg stod for ”Mobility og vejrtrækning” sammen med Evy, og så gik jeg 8 km turene og 15 kilometers vandretur.

5 gode råd til en “Corona-sikker” udendørs træningsbane

  1.  Mange af beboerne havde ikke økonomi til selv at købe måtter, elastikker, vægte m.v. Vi indkøbte derfor det hele og sørgede for, at alt blev sprittet af efterfølgende. Det var meget dyrt i sprit og aftørringsservietter. Da det var under første nedlukning, steg priserne på disse varer betragteligt!
  2. Køb tykke måtter. Du kan ikke bruge almindelig tynde yogamåtter på en græsplæne. En græsplæne er altid ujævn, og derfor kræver det mere af måtten at få et sikkert underlag at stå og ligge på.
  3. Hedebølge er lige så slemt at træne i som regnvejr. Vi havde langt flere dage med højt solskin end regn. Det betød, at vi måtte finde steder at træne, hvor der var skygge, det kan derfor anbefales at opsætte en pavillon, hvis du har en sådan til rådighed.
  4. Der skal rimelig høj musik, når du underviser udendørs. Vi trænede et sted i boligområdet, hvor der bor mange ældre. Det var ikke alle, der var lige begejstrede for den høje musik!
  5.  Husk at købe en Sound Box med et udtageligt batteri. Så skal du ikke slæbe Sound boxen rundt hver gang, den skal oplades.


Aktivitetskatalog SOMMER 2020 – til inspiration

Gågruppe 8 og 3 km

Mandag, onsdag og fredag mødes vi kl. 9 til en mindre gåtur. Lone og Laura er tovholdere og står for at planlægge rute, evt. med mindre “styrke-ophold” undervejs. Der kan være max 8 deltagere, udover Lone og Laura. Intet udstyr er nødvendigt – men husk evt. en flaske med vand.

Vandregruppe 12-15 km

En gang om ugen, onsdag kl. 9, står Lone for en vandregruppe, der tager ud på en længere vandretur. Intet udstyr er nødvendigt – men husk evt. en flaske med vand og gode sko. Max 9 deltagere pr. tur.

Bootcamp i Hedemarken – et personligt udviklingsforløb

Mangler du energi? Har du smerter i kroppen, sover du dårligt? har du måske taget ekstra på under Corona krisen? På denne bootcamp arbejder vi på, at du kommer til at opleve en mere sund, selvsikker, energisk og gladere udgave af dig selv. Vi styrker din tro på, at det kan blive anderledes. Vi arbejder sammen om, at du igen kan være i nuet og nyde din hverdag! Den er jo dit liv! Bootcampen består af individuelle samtaler, træning med afstand, og så handler det også om, at vi skal have det sjovt og få grint, så det gør ondt i mavemusklerne. Du bliver under forløbet guidet og faciliteret af to erfarne kvinder Lone Kaas og Evy Sampson, som selv har gået vejen og stadig går den!

Yoga

Evy Sampson, som også er instruktør og coach på Bootcamp i Hedemarken, underviser i yoga to gange om ugen. Det drejer sig om tirsdag kl. 13-14, samt torsdag kl. 16-17. Evy er uddannet coach og instruktør. Holdet foregår udenfor på “plænen” i Hedemarken. Husk selv en flaske med vand. Max 9 deltagere pr. hold.

Fitness

Evy Sampson, som også er instruktør og coach på Bootcamp i Hedemarken, underviser i fitness to gange om ugen. Det drejer sig om to hold tirsdag kl. 14-15, samt torsdag kl. 16-17. Evy er uddannet coach og instruktør. Holdene foregår udendørs. Husk selv en flaske med vand. Max 9 deltagere pr. hold.

Fit

Laura er instruktør på et hold, hvor vi laver crossfit-øvelser, med udgangspunkt i egen kropsvægt som redskab. Holdet foregår udenfor på “plænen” i Hedemarken. Laura har dyrket crossfit i flere år. Intet udstyr er nødvendigt – men husk evt. en flaske med vand. Max 9 deltagere pr. hold.

Mobilitet og vejrtrækning

Laura instruerer en times mobilitet og dybe stræk, og Lone instruerer en times vejrtrækning og afspænding. I disse tidsrum er der medregnet pauser, opstart og afrunding. Der kan være max 8 deltagere, udover Lone og Evy. Holdet foregår udenfor på “plænen” i Hedemarken. Max 9 deltagere pr. hold.

Pilates

Pia fra ABC er uddannet pilates-underviser og vil stå for 1 hold om ugen torsdag formiddag. Holdet foregår udenfor på “plænen” i Hedemarken. Deltagerne medbringer egne måtter/liggeunderlag. Husk selv en flaske med vand. Max 9 deltagere pr. hold.

Styrke

Lam fra ABC er Muay Thai Bokser og fitness-erfaren. Torsdag eftermiddag kl 17-18 vil han undervise i, hvordan man kan styrketræne hjemmefra, ved brug af f.eks. kettlebells. Kettlebells og andet udstyr lånes ud til deltagerne, samt sprit til desinficering. Husk selv en flaske med vand. Max 9 deltagere pr. hold. 

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *