Bor du i byen, men har du alligevel lyst til at dyrke dine egne grøntsager? Urban farming kan måske være en mulighed. Familien Bonderup fra Albertslund dyrker selv sine egne grøntsager – selvom det er på et lille areal.
Urban farming er dyrkning af mad i byen. Mange mennesker savner at få jord under neglene og spise mad, som de dyrker selv. Det er derfor populært i byen at have små haver, og fantasien sætter ingen grænser! De fleste har ikke meget plads at dyrke på, så man er nødt til at være lidt kreativ. Man kan både dyrke udendørs og indendørs. Udendørs kan du plante frugt og grønt på din altan, i din egen have, i en fælleshave med dine naboer eller i kolonihaver lidt væk fra, hvor du bor. Indendørs hænger nogle potteplanter op på vægge og i vinduer med plads til krydderurter – det er forskelligt fra familie til familie, hvordan man dyrker grønt.
Lange Eng er et bofællesskab, hvor mange familier bor sammen og har en stor fælles have med bærbuske og æbletræer. Hver familie har derudover mulighed for at dyrke krydderurter, jordbær, ærter eller andet smågrønt på deres terrasse eller i deres forhave, hvor der er plads til krukker og plantekasser. Her bor familien Bonderup, som dyrker nogle af deres egne frugter og grøntsager på deres terrasse. Selvom de kun har enkelte plantekasser, dyrker de alligevel meget forskelligt grønt: Ærter, salat, jordbær, agurker, gulerødder, solbær, brombær, mynte, oregano og mere endnu.
Læs også blogindlægget om Lange Eng.
Maja på 13 år synes, at det med at dyrke sine egne grøntsager, har en helt særlig betydning. ”Det hele er på en eller anden måde bare bedre. Det er som om, det smager meget bedre, når man ved, man selv har dyrket det. Man er også sikker på, at det er 100% økologisk,” smiler Maja.
Anita på 41 synes også, at det er noget helt særligt at dyrke selv. ”Man får en følelse af kvalitet i sin mad, af at have dyrket noget, hvor der ikke er langt fra, hvor det blev dyrket, til hvor man spiser det henne. ”
Maja forklarer, at når det dyrkede er klar til at spises, så laver de tit lækkert mad ud af det, og andre gange spiser de det bare råt. ”Vi laver nogle gange jordbærtærte ud af vores jordbær, og så elsker jeg at spise det sammen med min familie og nogle gange veninder.”
Anita og hendes mand Lars har begge et ønske om, at man får knyttet oplandet til byerne. ”Vi synes, det kunne være dejligt, hvis man brugte noget af det opland, der er til København til at få dyrket grøntsager med kvalitet. På den måde vil der blive en tættere sammenknytning mellem by og land samtidig med, at man ikke alle sammen skulle bruge kvadratmeter på køkkenhave – og man kunne for at opnå dette støtte folk, der arbejdede med det kommercielt”, forklarer Lars.
Anita afslutter med at fortælle, at hun synes, der er noget hygge og kvalitet over det at dyrke selv. ”Vi gør det nok 80% af tiden for hyggens skyld, for hvis man tænker på det udbytte, man får af det, giver det ikke helt mening med den indsats, man giver det. Sådan er det i hvert fald, når man har så få kvadratmeter til rådighed, som vi har. Og vi har endda mere end mange andre”.
Så uanset om du bor i en lille lejlighed uden nogen form for have, eller du bor i et hus med stor have, er der ingen undskyldning for ikke at komme i gang!
Her kan du få lidt inspiration, finde mere information om urban farming, og få gode råd til, hvordan du kommer i gang:
- I Taastrup har vi caféen Grennesminde, som er en café, der dyrker økologiske grøntsager, som man selv kan gå rundt og plukke. Det kan I læse mere om her: http://www.gminde.dk/
- Urban farming er populært i København, og du kan finde inspiration til, hvordan du selv kommer i gang, og læse mere om, hvad urban farming egentligt er her: https://opengardencph.dk/urban-farming/. Det er en blog fra en byhavevirksomhed i København.
- Hvis du er interesseret i at være med i en byhave, kan du prøve at spørge din afdelingsbestyrelse, andelsforening eller boligselskab, om det er noget, der kan lade sig gøre.
- I Blokland, Hedemarken, Kanalens kvarter og i boligområdet Gårdene findes der haver for beboere, hvor man kan dyrke sine køkkenhaveinteresser og bruge sine grønne fingre på fx at dyrke tomater, agurker osv. Se også blogindlæg om Hedemarkens byhave. Og om Bloklands BLOKhave.
- Har du et tag? Så kan disse hjemmesider måske give dig inspiration og gode ideer. http://oestergro.dk/ og www.tagtomat.dk .