Lis Riemenschneider er ikke bleg for at hilse på nye eller ukendte beboere for at få en snak. Det giver hende oplevelser og i nogle tilfælde nye venskaber.
Peter Højsholt flyttede hertil efter 50 år i et parcelhuskvarter, hvor han kendte de fleste, gik til vejfester og så flere af naboerne privat. Så da han i en alder af 81 blev enlig og flyttede til en lejlighed i Hedemarksvænge, var det med en vis ængstelse.
– Jeg kendte ikke nogen mennesker her. Jeg var usikker på, om jeg kunne vænne mig til at bo i lejlighed. Og jeg var bekymret over, om kvarteret havde det gode naboskab, jeg var vant til.
Peter Højsholt gjorde, hvad han kunne, der for halvandet år siden, da han flyttede: Hilste på naboerne, gik til arrangementer og forsøgte at vænne sig til sit nye kvarter. En dag stødte han på en anden beboer, der gik og ordnede de fælles grønne bede.
– Nå, er det dig, der er flyttet ind derinde, spurgte hun.
– Ja.
– Så vil jeg lige fortælle dig lidt om det, jeg lige har plantet herovre.
Ikke længe efter var de to faldet i snak. Og gennem det næste år udviklede mødet sig til et venskab.
Hvem er naboen?
Mødet mellem Peter og beboeren i boligområdet for halvandet år siden kan forekomme tilfældigt. Men det er det ikke.
– Sådan taler jeg til alle nye, jeg møder, siger Lis Riemenschneider, beboeren i bedet. Hun er et lysende eksempel på, hvor meget man kan gøre ud af hverdagens små møder. -Jeg prøver jo at lokke folk med ud og lave noget havearbejde. Men det lykkes nu aldrig, siger hun med et smil.
Lis Riemenschneider er aktiv i Hedemarksvænges miljøråd, hvor hun passer de grønne bede langs stierne. Og hun udnytter de mange timer udendørs til at slå en snak af med naboerne. Og ikke mindst til at byde nye beboere velkommen.
– Når jeg nu bor her, er det vigtigt at møde mine naboer og vide, hvem de er. Ellers kan det jo være ligegyldigt, hvor jeg bor. Og det må aldrig være ligegyldigt, siger Lis Riemenschneider.
Selv har hun boet i Hedemarksvænge i 15 år og er pensioneret lærer. Hun er ikke er helt sikker på, at hun er faldet til i kvarteret, men gør en stor indsats for naboskabet. Senest som ildsjæl i et cykelprojekt, hvor kvarterets beboere kommer ud og får vind i håret i en cykeltaxi. 74-årige Lis er bag pedalerne. Og hun er også indpiskeren, der samler passagerer og cykel-piloter.
På klar opfordring
Peter Højsholt har været med på flere af cykelprojektets ture i den forgangne sommer.
– Lis kom med en kraftig opfordring, om ikke jeg skulle med ud og se området. Jeg har ikke nogen cykel selv og er ikke så godt gående, så det blev jeg virkelig glad for, siger Peter Højsholt, der i dag er 83.
Cykelturene er indtil videre gået til Vikingelandsbyen og Risby, og undervejs fortæller Lis om landskabet og historien.
Lis Riemenschneider oplever, at hun får energi af at møde andre mennesker og skabe oplevelser sammen. Hvis ikke, hun gør den slags, bliver hun med egne ord til ”en klump hjemme i sofaen”.
– Jeg synes selv, det er interessant at møde andre mennesker, særligt mange forskellige mennesker, siger hun, der i 2018 havde ti beboere på cykeltur og har planer om mange flere.
– Jeg tænker især på de enlige mænd, der bor oppe i Hedemarkens små lejligheder. Nogle af dem sidder meget alene. De trænger til at komme ud, siger hun.
Faldet godt til
For Peter og Lis har det nye naboskab udviklet sig til et venskab. De deler interesser omkring blandt andet læsning, historie og har været på flere museumsbesøg sammen. I bil, vel at mærke.
– Jeg er meget glad for den kontakt, jeg har fået til Lis, siger Peter Højsholt, der også har mødt en større gruppe beboere til gløgg-aften hos Lis. Og dermed bliver hans bekendtskabskreds i bebyggelsen ganske stille større.
– Jeg ser et par naboer, men ser ikke så mange andre her. Udover Lis, siger Peter Højsholt. Der er ret tilfreds med livet, som det ser ud fra den nye stuelejlighed i Hedemarksvænge.
Bank på
Find gode tips til den gode velkomst i denne lille folder, som samler erfaringerne fra ABC’s ressourcenetværk. Du kan også læse mere om hvordan folderen er blevet til i blogindlægget ‘Byder du de nye velkomne?’
Se også flere historier om, hvilken forskel den gode velkomst har gjort i Albertslunds boligområder her på bloggen. Andre artikler i serien:
Velkommen til: Kaltoum blev bydelsmor
Velkommen til: Friske æg og kammeratskab
Velkommen til: Kaffe og livsglæde