Menuen stod på god mad, hygge og viden ved en række familieaftener i flere kvarterer i Albertslund 2018-2019. Det viste sig, at målgruppen havde brug for mere viden og socialt samvær. 

Behovet er overraskende stort   

Det er den korte konklusion på et utraditionelt samarbejde indenfor familie og forebyggelse, som er startet i beboercaféer i flere kvarterer i 2018.Ideen går i korte træk ud på at invitere familier fra kvarteret ned på gratis aftensmad og samvær i et hyggeligt lokale i deres eget kvarter. Og selvom det sociale samvær og maden kan være godt og vigtigt i sig selv, er den egentlige pointe, at man får en anden type næring undervejs. 

Til hver familieaften er der nemlig inviteret en ekspert på et område, som vedrører familien. Under hyggelige, afslappede forhold, og mens børnene leger eller gnasker pastasalat i sig, kan forældrene så høre om vigtige emner som sundhed, opdragelse eller kost. Til aftenerne kom primært familier af anden etnisk baggrund end dansk. Hen over året fik gruppen selskab af etnisk tyrkiske, kurdiske, iranske, pakistanske og danske familier.  


Behov for viden 

En af de eksperter, der har været med, er sundhedsplejerske Suzanne Agerholm. Hun og hendes kolleger har bred kontakt med mange familier, blandt andet når de får børn, og når børnene skal starte i skolen. Men til familieaftenerne var både formen og dagsordenen helt anderledes. Her startede Suzanne Agerholm med 20 minutters foredrag og derefter en uformel samtale om de ting, familierne nu gik og havde behov for. 

-På den måde kunnejeg lettere give dem den viden, som de efterspurgte. Hvis ikke, jeg havde svar på rede hånd, kunne jeg tage det op, da jeg kom anden gang. Eller henvise dem til den faste sundhedsplejerske, de var tilknyttet. 

Suzanne Agerholm oplevede, at det var vigtigt, at gruppen mødtes i beboercafeen i Kanalens Kvarter, for her var rart at være, og ved samtalen rundt om bordetkunne hun møde beboerne i øjenhøjde. 

-Det kom bag på mig, hvor meget uvidenhed, der var omkring centrale emner som menstruation og det at få børn. Selvom nogle af de her kvinder har været igennem et skoleforløb i Danmark, er der noget viden, der er glippet, siger hun. 

-Der er behov for en ekstra indsats, hvis vi skal skabe lighed i sundhed. Vi kan udstyre de her kvinder med viden og handlekompetencer, så de lettere selv kan tage hånd om de udfordringer, en moderne familie unægteligt møder, siger hun. 


Behov for samvær 

Nasira og Musaret er to af de kvinder, der er kommet til Familieaftenerne i Kanalens Kvarter. De føler begge to, de har fået råd, som har gjort dem klogere på emner som sukker og tandpleje, opdragelse, kræsne børn og konflikthåndtering. 

-Jeg synes godt, at foredragene kunne være længere, siger Nasira, mens Musaret var ret tilfreds med, at det var hurtigt overstået, så hun kunne spørge om det, der nu optog hende på det tidspunkt. 

Både Nasira og Musaret har efter barsel eller sygemelding haft behov for at komme ud af hjemmet og møde andre mennesker, så deres hverdag blev mere spændende. Også deres børn har haft godt af aftenerne, oplever de. 
-Jeg har smagt noget nyt mad og fået nye venner, siger Mohammad, Nasirasotte-årige søn. 

Nasira og Musaret vurderer, at der er et stort behov for både socialt samvær og mere viden i deres netværk af etniske kvinder. 

-En del kvinder har ikke andet i deres hverdag end at hente og aflevere børn og lave mad. Det bliver altså kedeligt i længden, og man kan godt blive nedtrykt eller deprimeret, siger Nasira. 

Familierne tog også på flere udflugter til lokalområdets natur og seværdigheder. Det åbnede deltagernes øjne for Albertslunds muligheder. 
-Mændene mødes på andre måder og er ikke interesseret i at komme her. Men vi kvinder kan lære meget og blive gladere af at komme, siger de og tilføjer, at de overvejer at overtage initiativet, såfremt den boligsociale koordinator Louise Ø. Andersen ikke fortsætter med at være tovholder. 

-Louise har været så god, siger Musaret.  

Det samme siger Suzanne Agerholm:  

-Hvis en familie ikke dukkede op, kontaktede Louise dem – og nogle gange hentede hun dem. Det gjorde, at dem, der var inde i en dårlig periode, måske lige fik det skub, der skulle til. Den slags arbejde er meget afhængigt af de personer, der driver det, siger hun.  

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *