Forestil dig, at når du kommer hjem fra arbejde, sidder dine børn ikke hjemme i stuen, men er sammen med deres bedste venner, som de nærmest bor sammen med.
Et bofællesskab er et bosted, hvor man bor tæt sammen og laver ting sammen. Det kan fx være fællesspisning, børnearrangementer, fester, loppemarkeder og madlavning. De fleste bofællesskaber har også et fælleshus, hvor der er spisesal, storkøkken, biograf m.m.
I Albertslund findes et af landets største bofællesskaber. Lange Eng – af nogle kaldet Hippiefirkanten – er placeret lige ved Anstalten ved Herstedvester. Det er et bofællesskab med 54 boliger og et kæmpestort fælleshus.
Jeg har boet i Lange Eng, siden jeg var fire år gammel, og jeg har svært ved at huske, at jeg nogensinde har boet et andet sted. I mange år vidste jeg ikke, at jeg boede anderledes end mange andre, og jeg havde svært ved at forstå, at der hele tiden kom store menneskegrupper og tog billeder af mit hjem.
Min far Kristian flyttede i 2008 fra en lille lejlighed ude på Frederiksberg til det dengang helt nye bofællesskab Lange Eng. Kristian og min mor Kirsten er begge opvokset i små byer i Jylland, og de er derfor vant til at bo, hvor små børn selv kan cykle omkring på cykelstierne, og børn kan løbe rundt i haven. ”Vi havde meget svært ved at forestille os at have små børn inde i København, så vi begyndte at lede efter steder uden for København. Vi faldt så over Lange Eng, og det var bare lige os,” fortæller Kirsten.
Kirsten synes, at det at bo i et bofællesskab gør, at man får et meget tæt sammenhold med sine naboer og kommer tættere på dem, end man ofte ville gøre, hvis man boede et andet sted. ”Mange steder bor man jo ligeså tæt, som man gør her, men fordi vi laver så mange ting sammen, så får man jo et tættere sammenhold, med dem man bor med,” fortæller Kristian.
Det kræver også noget at være en del af et fællesskab. Kristian forklarer, at det især kræver, at man ikke må gå op i småting. ”Når man er så mange mennesker, som skal blive enige, skal man kunne acceptere, at alt ikke altid går efter ens eget hoved.” Nogle ønsker struktur og regler, mens andre er mere til at tage beslutninger gang for gang. Nogle mener, at det er vigtigt, at kødet skal være økologisk, mens det måske ikke betyder ligeså meget for andre.
Der er både fordele og ulemper ved at bo i et bofællesskab. Fordelene, mener Kristian, er at være en del af sådan et stort fællesskab. ”Noget af det fedeste synes jeg helt klart er, at man tager så meget hensyn til hinanden – alle vil hinanden det bedste. Det fællesskab vi har, er noget jeg elsker at være en del af!” Kristian synes, at livet i Lange Eng minder meget om livet på en højskole, hvor Kristian og Kirsten mødte hinanden. Kristian mener, at en af ulemperne ved at bo i et bofællesskab som Lange Eng kan være, at man ikke har sin egen have.
Jeg håber, at dette har gjort jer lidt klogere på bofællesskaber, og at I kunne lide at læse med! Nedenunder kan I læse lidt fakta om Lange Eng, og så kan I se en lille video af to børn, der fortæller om, hvad de synes om det at bo i bofællesskab.
Fakta om Lange Eng
- Danmarks største bofællesskab bestående af ejerboliger (54).
- Byggeriet stod færdigt i 2008, men beboerne havde forinden brugt flere år på at etablere bofællesskabet.
- Bofællesskabets kerne er fælleshuset på 600 m2. Her finder man biograf, gymnastikrum, café, spisesal og industrikøkken.
- Der er fællesspisning 6 gange om ugen. Maden laves af stamgrupper bestående af voksne og større børn. Man kan hente maden i fælleshuset, eller tage det med hjem som take-away.
- I Lange Eng laver man tit noget sammen. Om julen holder vi fx julehygge-klippeklistre-dag, og vi holder en gang om året en stor fest for børn.
Du kan læse mere om Lange Eng på https://www.facebook.com/langeeng
Du kan læse mere om Albertslund på http://albertslund.dk/
Tips til dig der vil bo i bofællesskab
Hvis du kunne være interesseret i at bo i bofællesskab får du her noget information om bofællesskaber generelt.
- Mange bofællesskaber tilbyder rundvisning.
- Bofællesskaber kan både bestå af ejerboliger, leje- eller andelsboliger.
- I de fleste bofællesskaber er der ventelister eller interesselister, hvis man kunne tænke sig en bolig.
- Der findes en del bofællesskaber i Trekroner omkring 15 km fra Albertslund.
- Hvis du har lyst til at bo i bofællesskab i Albertslund, åbner der i sommeren 2018 et bofællesskab i Herstedvester- følg linket her https://www.eco-village.dk/projekter/hjornegrunden-herstedvester/
- Det er også planlagt at lave et seniorbofælleskab. Læs mere om det i linket her https://www.kab-bolig.dk/boligsoegende/boliger-paa-vej/roholmparken.aspx